Turun kulttuuriympäristöyhdistys
Puu ja Talo ry

Puu ja Talo ry toimii turkulaisen kulttuuriperinnön säilyttämiseksi. Tähän astisen toiminnan painopiste on ollut vanhojen puutalojen säilyttämisessä. Keskustan viimeisiä puutaloja puretaan jatkuvasti ja monia kauniita vanhoja taloja halutaan hävittää keskustan laidoiltakin. Yleensä tilalle halutaan rakentaa kerrostaloja. Turun keskustassa ei ole säilynyt yhtenäistä puutaloaluetta, vaan jäljellä on vain yksittäisiä taloja siellä täällä. Monet näistä taloista ovat kauniita aikansa rakennustaiteen edustajia, usein ainutlaatuisia lajissaan. Kokonaisia pihapiirejä on jäljellä vieläkin vähemmän.

Puu ja Talo ry:n mielestä viimeiset puutalot on säilytettävä myös tulevien sukupolvien ihailtaviksi. Ränsistymään päästetyt talot on kunnostettava ja niihin on ohjattava tiloihin sopivaa toimintaa. Kaupungin ja valtion on kannettava vastuunsa historian säilyttämisestä.

Yhdistyksen aktiivien aikaa kuluu runsaasti erilaisten valitusten ja lausuntojen kirjoittamiseen purku-uhan alaisista taloista. Valituksiin kuluvat myös yhdistyksen kaikki rahat, joita saamme pienestä jäsenmaksusta.

Taistelu puutaloista kiristyy. Yläpalkissammekin esiintyvä Sininen talo menetettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden alkajaisiksi. Itäisen pitkäkadun taloja koskeva valituksemme hylättiin ja Kaskenkadulla sairaalan laajennus uhkaa Alex Nyströmin jugend-taloa ja 1831 rakennettua empire-taloa. Kaipaamme uusia aktivisteja mukaan toimintaamme, meillä on kädet täynnä töitä. Ota rohkeasti yhteyttä!