Sairashuoneenkatu 8

Sairashuoneenkatu 8:ssa on keväällä 2011 tullut uhanalaiseksi yksi viimeisistä Turussa jäljellä olevista muurarimestari Erik Johan Wennerqvistin piirustusten mukaan rakennetuista rakennuksista. Vuonna 1831 rakennettu pieni puutalo on suuren vuonna 1928 rakennetun kerrostalon pihan perällä Kakolan puiston reunassa. Asunto-osakeyhtiö haluaisi purkaa puutalon.

Myös kerrostalo on rakennushistoriallisesti arvokas, sen on suunnitellut Alex Nyström, jonka tuotannosta suuri osa on purettu ja osa on edelleen uhattuna, esim. Kaskenkatu 15 puutalo.

Katso rakennuslautakunnan 10.3.2011 kokouspöytäkirja.

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen on 14.3.2011 tehnyt kirjallisen kysymyksen Asunto Oy Sairashuoneenkatu 8:n puutalon suojelemista koskevassa asiassa.

Asemakaavapäällikkö Timo Hintsasen lausunto tontista:
Tontin asemakaava on vuodelta 1897. Siinä tontti jakautuu pituussuunnassa rakennettavaksi tarkoitettuun osaan (kaakkoisreuna) ja istutettavaan osaan. Tontin rakennusoikeus on 1131 k-m² ja se määräytyy vuoden 1964 rakennusjärjestyksen 52 § mukaan. Nykyinen kivirakenteinen kerrostalo on rakennettu jo vuonna 1928 ja siihen on rakennettu huomattavasti enemmän eli noin 2660 k-m². Olemassa oleva rakennusoikeus on siis jo ylitetty vähintään 1600 m²:llä.
Tontin rakennuskanta on museon suojelutavoitteissa kuvattu seuraavasti: ”Jugendtyylinen asuinkerrostalo, alakerrassa liikehuoneistoja, A. Nyström 1910-11. Pihalla puinen asuintalo 1831 E. J. Wennerqvist. Rakennushistoriallisesti ja ympäristöllisesti arvokas SR3.”
Vuoden 1897 asemakaavaa on pidettävä vanhentuneena eikä tontin jako rakennettavaan ja istutettavaan osaan ole enää tarkoituksenmukaista.
Nykyiset, jo rakennetut rakennukset, voivat rakennusoikeuden ylityksestä huolimatta säilyä tontilla eikä asemakaavatoimisto näe piharakennuksen purkua tarpeellisena. Päinvastoin, piharakennus on pihamiljöötä tilallisesti ja historiallisesti rikastuttava tekijä.
Asemakaavatoimisto ei puolla purkulupahakemusta.

Kaupunginhallitus on asettanut tontin rakennuskieltoon 31.12.2012 saakka eli puutalo on toistaiseksi turvassa purku-uhan suhteen. Lue kaupunginhallituksen 28.3.2011 pöytäkirja.

Kuvia kohteesta:

Sairashuoneenkatu 8
Tämä kuva on otettu Yliopistonkadun päästä Kakolanmäelle nousevalta kävelytieltä. Sairashuoneekatu 8:n puinen piharakennus näkyy kuvassa vasemmalla. Pyykkinarut ovat Sairashuoneekatu 6:n pihalla.

Sairashuoneenkatu 8
Tämä näkymä on kuvattu Sairashuoneenkatu 6:n pihalta.

Sairashuoneenkatu 8
Edelleen naapurin pihalta katsottuna.

Sairashuoneenkatu 8
Tässä on jo siirrytty tontilta Kakolan puistoon.

Sairashuoneenkatu 8
Kakolan rinne nousee jyrkästi ylöspäin heti puutalon takana.

Sairashuoneenkatu 8
Näkymä puistosta Sairashuoneenkatu 8:n tontille.

Sairashuoneenkatu 8
Jonkin matkan päässä puistossa pääsee jo puutalon katon tasalle.

Sairashuoneenkatu 8
Vielä hiukan kauempana ollaan jo kerrostalon katon tasalla, puutalo alkaa jäädä rinteen taakse piiloon.

Kuvat: Keijo Luoto 18.3.2011